Naar Kraailo – 12 km

Wandelkaart

Vertrek aan de wijk Appelboom op de weg Adegem – Zomergem.
Op de splitsing van Onderdijke en de Vulderstraat, kies je voor deze laatste. Je loopt de betonweg in en aan een eerste weg sla je rechtsaf. De betonweg bocht naar rechts en loopt uit op de weg Adegem – Zomergem op de grens van de wijken Appelboom en Kerselare.

Voor je rechts zie je het Hof ter Kerselaere, een wel onderhouden hofstede: vooraan staat een boom, in dit geval een kerselaar. Een boom wijst vaak op een grenspaal tussen twee eigendommen, maar is ook dikwijls te zien op kruispunten van twee wegen; meestal staat in de omgeving een herberg, soms met woonkern. Komt vaak voor in Adegem.

Ga hier rechtsaf en sla iets verder de eerste straat links in. Loop deze betonweg af tot een T-splitsing aan de Gentweg.

De Gentweg is een oude verbindingsweg tussen Maldegem en Gent. Tot in de vijftiger jaren, en ook nog erna, was dit gebied nog met heide bedekt.

Je stapt de Gentweg links in en vervolgens kies je de eerste straat rechts: eveneens Gentweg.

Wie meer kilometers wil, geschikte schoeisel draagt en wat avontuurlijk is aangelegd, kan naar links de Gentweg volledig uitlopen en op de vijfsprong de kasseiweg, Hulselo rechtsaf nemen. Zo ben je hier op de geel – rood bewegwijzerde Uilenspiegelroute, die je rechtdoor volgt: dwars een betonweg en loop verder in de richting van het bos: hierbij maak je kennis met een modderig tracé. Eens uit dit bos zit je weer op de Kraailokerkweg en het te volgen pad.

In deze omgeving moet vroeger een belangrijke hoeve gestaan hebben: de Hulselohoeve; alleen de mote en de resten van een omwalling (de toverput) zijn nog waar te nemen. Nabij ligt het vliegveld van Ursel.

 

Dit gedeelte van de Gentweg bocht naar rechts en loopt uit op een andere betonweg: alweer Gentweg. Ga hier linksaf en loop aan het einde weer links een lange betonbaan op. Je negeert een zijweg, die van rechts komt en je gaat rechtdoor tot het einde aan Blakkeveld. Je loopt hier de bredere baan naar rechts op, die verderop Kraailokerkweg wordt.

Ook in de buurt van Kraailo stond vroeger een belangrijke hoeve: het Kraailohof. Ze verdween in de zestiende eeuw. In latere tijden werden nog mote en wallen vermeld. De wallen maakten deel uit van de Kraailobeek (Ede). De Kraailokerkweg liep van het Kraailohof naar de wijk Eelvelde en zo verder naar de kerk van Maldegem. Veel delen van de wegel bestaan nog onder de vorm van veldwegen. Algemeen wordt aangenomen dat de Kraailokerkweg de langste kerkwegel ter wereld is.

Na een bocht naar links splitst de Kraailokerkweg zich: een tak gaat rechtdoor, een andere rechtsaf. Kies deze laatste en negeer elke zijweg. Aan het einde kom je aan het kruispunt met Onderdijke.

Onderdijke is een oude verbindingsweg, die kan gevolgd worden van Zeldonk in Oedelem tot Nieuwendorpe in Eeklo.

Ga rechts de Onderdijkestraat in en sla vervolgens linksaf Maasbone in.

Rechts van de weg ligt Maasboneberg. Links voorbij de bocht stond de Maasbonehoeve, nu vervangen door een kleinere boerderij. In de veertiende eeuw woonde er ene Thomaes Boone. Evenwijdig met Maasbone loopt de Kraailobeek (Ede). De weg is een onderdeel van de oude kerkwegel die van het Kraailohof naar Maldegem liep.