GR 128 etappe 2 – Drongen – Destelbergen – 28.4 km 


Bus en trein met mondmasker voelen al een beetje gewoon aan. Echt druk is het nog niet, plaats genoeg.
In Drongen stappen we richting abdij, waar een paar jaar terug Wim Lybaert het moestuinprogramma opnam. Door mij, en waarschijnlijk nog vele anderen, erg gesmaakt.
We gaan rond de abdijgebouwen die er aan de achterzijde veel groter uitzien, langs de oever van de Leie, terug onder de spoorlijn door. Aan het veer van Afsnee maken we een praatje met de veerman en eten we een hapje. Een eindje verder verlaten we de Leie, we steken de Ringvaart over en na een stukje langsheen de spoorweg komen we in de Blaarmeersen om zo langsheen de Leie Gent te doorkruisen.
Het is rustig in Gent. We hoeven niemand aan de kant te duwen om doorgang te krijgen; integendeel. Tussen Korenmarkt en stadshal maken we een tussenstop bij de Annabelles voor een drankje. Ik kon daar onmogelijk voorbijlopen want de poppen van mijn jongste kleinkinderen noemen Annabelle en die waren vorige week jarig, met taart en al!  Zelfs voor grootva was er een stuk!
Aan het Bisdomplein is het water doorgetrokken en waar we vroeger ooit een parkeerboete kregen omdat we op een busparking stonden is het nu de oever van de Nederschelde en is er totaal geen plaats meer voor bussen. We komen aan de Portus Ganda en met zicht op het water eten we een boterham. Daarna volgt een prachtig stukje achter de huizen langs, langsheen de Achtervisserij.
We verlaten Gent, volgen de Schelde die er hier meer uit ziet als een groot modderbad, tot vlak bij Destelbergen. Aan café het Schippershuis verlaten we de dijk en via het Reinaertpark komen we in het centrum van Destelbergen. Het is nog vroeg dus besluiten we om de overige kilometers naar Gent  Dampoort te voet af te leggen. Via allerlei achterafwegeltjes als de Gentwegel, de Vrouwewegel en de Rietwegel komen we voorbij een kasteel, een kruisweg… en voor we het beseffen staan we in het Groot Begijnhof. Nog een paar honderd meter scheiden ons van het station van Gent Dampoort.
Veel verhard, maar al bij al een zeer afwisselende etappe. Met aanlooproute en terugkeer hebben we toch ruim 30 km op de teller.