Malle Maldegem – Wandelingen

 

We ontwierpen met de Maldegemse Smokkelaars 7 wandelroutes in het kader van Malle Maldegem 2021. We probeerden daarbij zoveel mogelijk de onverharde paden op te zoeken en tegelijkertijd iedereen de kans te geven om onderweg van een terrasje te genieten.

Het kind moet ook een naam hebben. Route 1, route 2,… vonden we maar niets. Er werd gekozen voor een naam eigen aan de streek, kenmerkend voor de deelgemeente.

De “Mijnheerke Van Maldegem” route start aan het kapelletje van het kasteel van Reesinghe, waar volgens de overlevering de rovers ingemetseld werden in de donkere put. Daarna gaat het richting Burkel, waar “Mijnheerke” overvallen werd.

De Lange Wegelinck in Donk was vroeger de verbindingsweg naar de abdij van Zoetendale. In de abdij een biertje drinken is er niet meer bij, maar bij de Donkse horeca raak je wel aan een abdijbiertje.

In Kleit leefden in vroegere tijden “Bezembinders”. Er bestaat al een gelijknamige worst, ook een jenever en nu een wandelroute die je rakelings langs het hoogste punt van de gemeente brengt.

Sedert de pest in de zestiende eeuw Adegem spaarde, ligt het “Buiten de Wereld”. De wandeling loopt voorbij het Canadamuseum. Vervolgens stappen we via kleine paadjes tot aan de Appelboom en keren we in een grote lus terug naar het centrum.

Middelburg is doorheen Vlaanderen gekend voor Pieter Bladelin. Ooit liep hij over deze paden, al is het waarschijnlijker dat hij het te paard deed.

Dan is er nog de Buggywandeling in het centrum van Maldegem die de wandelaars laat kennis maken met de nieuwe wijk tussen Briel en Bogaarde.

En tenslotte een grote rondwandeling van 24.6 km met start aan het “stadhuis” van Maldegem. Daarna Adegem, Kleit, randje van het Drongengoed en via Vossenhol en Reesinghe naar Paddepoele en via het St. Annapark terug naar af.

Meer info over deze wandelingen: https://www.maldegem.be/optournee-wandelen