GR 128 Etappe 6 – Mollem – Eppegem 33,8 km

Wandelkaart: http://afstandmeten.nl/index.php?id=2733755

Volgens topogids 34.2 km – volgens Osmand  33.8 km

Om negen uur vertrekken we aan het station van Mollem. Zonnig, een graad of twintig, prima wandelweer. Om de hoek komen we bij een kapelletje, ernaast voert een paadje ons tussen de weilanden. Het komt me allemaal bekend voor, ik ben hier nog geweest. 

Na een stukje bos komen we in het centrum van Mollem. Rustige asfaltbaantjes leiden ons hogerop en aan de oriëntatietafel op de Steenberg eten we een boterham. We stappen verder op asfalt, kruisen de Brusselse Steenweg, en vervolgen op een brede aardeweg tussen de velden. Hof te Lovegem stamt volgens het bordje uit 1296, niet te verwonderen dat er kosten aan zijn. De eveneens vermeldde “preekstoel” zien we nergens. Onze fantasie schiet waarschijnlijk te kort. Het is ondertussen flink warm geworden en aan het kapelletje nemen we een drinkpauze. Ik loer even binnen; Maria is blijkbaar fan van Jupiler! 

We vervolgen onze weg; stukken asfalt en beton, afgewisseld door korte onverharde of half verharde wegen doorheen de velden, vooral door open terrein, de korte stukjes schaduw doen deugd. In Wolvertem, over de A 12, na 15 km, vinden we een café. Terrastafeltjes zijn uitgestald met voldoende afstand en de cafébazin maakt er ons op attent dat we zelfs voor een paar stappen naar een tafeltje ons mondmasker op moeten. Gelijk heeft ze. Twee grote pinten en een paar boterhammen later kunnen we er weer tegen. De vochtvoorraad is aangevuld, de benen en de voeten konden even bekomen. Naar Nieuwenrode stappen we grotendeels onverhard. We lopen een stuk fout door ontbrekende tekens maar ik heb stickers in mijn rugzak. Het valt op hoe allerlei verenigingen hun best doen om hun bordjes boven de GR-tekens te plaatsen! Ook in de voormiddag waren we al eens fout gelopen, zeker 500 m, maal 2! Het is nog niet ver genoeg!

Daarna volgt Ipsvoorde en daar voorbij het ’s Gravenbos. Heerlijk stappen op malse bosgrond, in de schaduw. Van het ’s Gravenkasteel is weinig te zien. We komen aan het kanaal Brussel – Rupel met een imposante brug. 24 km staan er op de teller.

We steken over. Rechts, links door de buitenwijken van Humbeek en dan half verhard langs de Laarbeek; mooi, maar warm, nergens beschutting. Terug op asfalt besluiten we om een ommetje te maken naar Laar, volgens de topogids én Osmand is er daar een café. We wagen het er op. Gelukt, het is open! Ervoor staat een kapelletje “God ziet mij”, wij op het terras… en…“God zag dat het goed was”! Luc vult nog zijn waterflesje alvorens het laatste stuk aan te vatten. We snijden een stukje af, volgen de oude GR 128. Waarschijnlijk meer verhard, maar toch 1 km korter. Aan het station van Eppegem hebben we nog net tijd voor een ijsje met één bol. 33 km!

Daarna trein… met airco!!!