GR 128 etappe 8 – Wespelaar – Heverlee 31,8km

Wandelkaart: http://afstandmeten.nl/index.php?id=2745069

We knipten er een paar kilometer af, dus ik vermoed dat we uitkwamen rond de 28 km.

Vanaf het station van Wespelaar-Tildonk lopen we in geen tijd in het groen. We komen aan de oever van de Leibeek, passeren daar een bunker, die dient als stevige fundering voor de GR-markering. Daarna gaat het door de velden naar Wakkerzeel. Op de banken naast de kerk eten we een boterham want op de trein lukt dit niet meer. Een infopaneel brengt ons op de hoogte van de strijd die daar in het begin van WO 1 gestreden werd. Ik weet het, de “Slag van de Molen”, klinkt oneerbiedig, maar daar kwam het toch op neer. Ook verderop in Rotselaar, nabij de watermolen op de Dijle, vinden we nog info en gedenkstenen. We lopen even het erf op van de molen; ik denk dat we hier ooit eens halt hielden op een GR-wandeling.

Er volgt een vervelend stuk asfalt langsheen het moerasgebied De Gevel alvorens af te draaien naar de dijk van de Dijle. We volgen de dijk tot een eindje voor Wilsele-Putkapel. Op het kruispunt met de Aarschotsesteenweg vinden we een café. Het terras is corona-vol, maar binnen is voldoende plaats, en, we mogen er een boterham eten.

Eenmaal de E 314 over komen we in het Gasthuisbos en voorbij een grote houtzagerij komen we aan onze eerste “berg”, de Meesberg. Een prachtige holleweg leidt ons bergop. Boven draaien we scherp rechts, dalen terug af en klimmen daarna weer naar de rug van de Meesberg, naar de gelijknamige straat met allemaal enorme woningen midden in het groen. We dalen opnieuw, klimmen vervolgens op de Kesselberg. Zo’n eerste berg na al die kilometers moet je toch gezien hebben!  Als we bijna uit het bos zijn komen we bij een picknickplek met een hutje, gesloten!, en banken. Ideaal voor een late middagpauze. Achter ons een groot bord “Welkom in het Begijnenbos”. We snijden een hoek af, missen zo de oriëntatietafel, maar stuiten tot onze verbazing na honderd meter terug op GR-tekens. Een mooi kronkelend en bijwijlen steil pad brengt ons op de Bergstraat. Daar leiden de rood-witte streepjes ook langs die kant bergop. We snappen het niet. 

Het volgende dorpje is Neder-Kessel. Via allerlei achterafpaadjes omzeilen we het centrum. Aan de afsplitsing van de variante naar Leuven kiezen we voor links. We passeren voorbij de abdij van Vlierbeek, nemen een kijkje op de binnenkoer, en vervolgen over een smal fietspad langsheen de Molenbeek. 

Een grote bocht doorheen het Lindenbos brengt ons in Linden. We kruisen de Diestsesteenweg en stappen langs smalle, maar verharde paadjes via Bovenlo naar de Tiensesteenweg. Hier zijn we nog geweest. We lopen links, rechts, links doorheen een aantal straten, komen op de brug over de spoorweg en voor ons duikt, in al haar glorie, de Parkabdij op. Het ommetje langsheen de vijvers sparen we voor de volgende etappe; rechtstreeks naar het terras van de abdijmolen. Beentjes laten hangen, achterover leunen in een zeteltje, lekker fris drankje…

Nog anderhalve kilometer naar het station.