Damme – Fort van Beieren – Damme

Tochtverslag 

We komen aan op de parking even buiten het centrum van Damme rond half twaalf. Er is nog voldoende plaats en we eten eerst een boterham in de auto. Buiten picknicken lijkt in deze vrieskou minder gezellig. Daarna gaan we door het centrum, blijven nog even plakken bij de weinige boekenstalletjes die open zijn en steken de brug over de Damse vaart over. Daarna rechts, een rondje rond de Oude Schaapskooi, en verder langs de Uilenspiegelroute in de richting van de vaarten en de Siffon. Voorbij het Verbrand Fort gaan we links. Aan de linkerzijde staan de tronken met de voeten in het water, in het ijs. We nemen de eerste straat links, volgen tot op de Koolkerksesteenweg waar we weer links gaan en vervolgens het eerste straatje rechts door de polders van Dudzele en Koolkerke. We hebben wind op kop en hij bijt in de neus. We lopen langsheen de Ronselarebeek. Op sommige plaatsen is er blijkbaar een ijsbreker voorbij gekomen en liggen de schotsen schots en scheef. We gaan links richting Koolkerke, maken een bocht rond het centrum, komen bij het Fort van Beieren. Nog nooit van gehoord. Wat een verrassing. Eerst komen we bij een grote ommuurde binnenplaats, met bankjes langs de muren waarop wandelaars uit de wind genieten van de zon. Daarna een stukje bos, een stervormige omwalling van het eigenlijke fort. Op de plassen maken schaatsers rondjes maar hun zones zijn beperkt, er is nog veel open water. We komen terug bij de Damse vaart en lopen de laatste honderden meters op de dijk terug naar Damme; muts diep over de oren, sjaal rond de nek.

Terug bij de auto, de parking is ondertussen overvol, genieten we na met een kop koffie en een stukje taart. Verloren calorieën worden aangevuld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *