Maldegem-Middelburg – Bladelinwandeling (12 km)

 

De Bladelinwandeling is een mooie wandeling door en rond het middeleeuwse stadje Middelburg. Een toeristische parel langs de archeologische site en het natuurgebied. Je start de wandeling op het Pieter Bladelinplein en neemt je mee over de verharde en onverharde wegen van het Maldegems Middelburg. Ooit liep Pieter Bladelin zelf over deze paden, al is het waarschijnlijker dat hij het te paard deed. 
Kasteelheer Pieter Bladelin was een belangrijk financieel ambtenaar van de hertogen van Bourgondië in de vijftiende eeuw. In het jaar 1440 kocht hij eigendommen langs de weg van Brugge naar Aardenburg (nu Middelburg).
Hij bouwde er een kasteel dat zijn zomerresidentie werd. Na dit kasteel volgde nog een kerk, een klooster en nog veel meer. Dat was destijds het begin van het dorpje Middelburg.

Deze gemeente was oorspronkelijk eigendom van de “Abdij van Middelburg“  (Zeeland).
Ze werd verkocht aan een Brugse poorter en uiteindelijk aan Pieter Bladelin.
Hij werd zo stichter van “ Middelburg in Vlaanderen “ (rond 1450) en ligt begraven aan de voet van het altaar in de kerk. 

Bezienswaardigheden:

  • Kerk van St. Petrus & Paulus : 3 maal door oorlogen vernield
  • Poedermolen: restant van een graanmolen, nog te zien nabij Dinantstraat 10
  • Kasteelsite: dateert van rond 1450, maar behalve een infobord is er niets meer van te zien, is momenteel een weide
  • Schandpaal: in 1460 ingewijd en in 1983 heropgebouwd, losse stukken lagen in de tuin van de pastorij, het onderste deel dateert van 15° eeuw en het bovenstuk van 1776

 

Schandpaal

De wandeling is 12 Km lang.
Start aan Pieter Bladelinplein en eveneens parking.
De wandeling is 12 Km lang.
We vertrekken in westelijke richting naar de Kasteelstraat, die we volgen. Juist voor de
bocht naar rechts bevindt zich aan de linkerkant een infopaneel en weide, dit is de kasteelsite.

 

Verloren Kreek

Na de Kasteelstraat linksaf de Hoornstraat in:  voorbij de rechtse bocht zien we links de “ Verloren Kreek”, een vijver aan de straat met een uitloper die we niet zien. Aan de rechterkant een paar 100m in het veld de “ Papenkreek “, al is ze maar een beek breed,
niet meer dan een rietkraag.

 

Papekreek en grenspaal 354

Waar de Hoornstraat naar links draait, gaan
we rechtdoor langs Verloren Kreek
(straatnaam), een stukje verder wordt het onverhard , we gaan verder evenwijdig met
de “Papenkreek“

 

Bij Kp 54 slaan we rechtsaf en gaan via een veldweg de grens
over; bij de grenspaal passeren we de kop van de kreek en
stappen we Nederland binnen.
                                                                                                                                              

 

Op stap richting Heille

 

De Papenpolderse dijk volgen we naar rechts; na ongeveer 1.5 km slaan we linksaf de Zuiderbruggeweg in richting Heille.
De volgende afslag rechts het Kerkepadje
( Kp45 ) in, terug de grens over naar Middelburg centrum. Hier is de wandeling halfweg. Te moe? Ga gewoon 200 m rechtdoor tot het Pieter Bladelinplein.

Voor de St Petrus & Pauluskerk slaan we linksaf. Via Groene Markt gaat de wandeling verder. Groene Markt wordt Rentestraat die we volgen tot aan Meulekreek met een mooi aangelegd terras bij het water (een mooie stopplaats). Meulekreek is de straatnaam , de kreek voor ons is de “Papekreek“.

We gaan links, kruisen de kreek, steken de grens over langs de Heilleweg voorbij “De Tol“ café & restaurant, het enige etablissement onderweg.

Op de splitsing volgen we rechts de Nieuwe weg tot het einde. We negeren alle zijwegen. De naam verandert in Dijkstraat en we stappen terug België in. We volgen de Dijkstraat verder, na een eindje komt het Fortunepad erbij. We volgen rechts de  Dijkstraat.

Waar de Dijkstraat naar links gaat (richting kanaal) gaan we rechtdoor en volgen we de Eedsche Kerkwegel tot op de Schorreweg, daar slaan we rechtsaf.

Aan Kp 53 terug het veld in, richting  Meulekreek door een stukje natuurreservaat.

Bij het uitkomen van het natuurreservaat slaan we onmiddellijk linksaf naar de Dinantstraat en volgen die straat. We gaan rechtdoor tot het Pieter Bladelinplein, onze startplaats.