Verslag dagwandeling Retranchement

Wandelkaart: http://afstandmeten.nl/index.php?id=2716443

Wandelen in tijden van corona en hitte.

Er waren eens 10 dappere mensen, 10 dappere stappers, waarvan 4 nieuwe stappers en die zouden 3 dingen doen op één dag nl. een tocht maken, anderhalve meteren – nieuw werkwoord voor Van Daele dit jaar- en de hitte trotseren. Het was een makkie met z’n tienen.

Het was uitkijken naar weer eens een dagwandeling te maken met de Smokkelaars,dit leek reeds een eeuwigheid geleden.

We hadden een mooi uitgestippelde tocht op papier en GPX gekregen van Luc; waarvoor dank.

Steeds zagen we de tekens van rood-wit (GR)of rood-geel ( Tijl Uilenspiegelpad) om ons te leiden. We gingen van Retranchement langs de oude wallen naar het kleine pittoreske Sint Anna ter Muiden nabij Sluis. Mooi opgeknapte huisjes, waarschijnlijk veel buitenverblijfjes van Nederlanders, Belgen of Duitsers, deden ons een toertje maken in het kleine gehucht. Op tijd en stond toch wel een stoppen om een natje te gebruiken terwijl het nog een beetje fris was om te drinken. We deden verschillende keren haasje over met de landsgrenzen. Voor de grens met Nederland kregen we een eerste stop in zicht; een boerderij “ De Tramroute”, één maand geleden geopend. We konden er een frisse pint of iets anders nuttigen. Mooie horeca+ hoeve winkel, splinter nieuw en vriendelijke eigenaars; we lieten er een telefoon nummer achter; je weet wel die corona opsporing. 

We wandelden verder tot we aan de nieuwe oversteek van de geul van het Zwin kwamen; de zoute zeelucht: fantastisch. Op een verhoogde berm, weg van de vele (teveel) fietsers, konden we zowel rechts land inwaarts, en links naar de Noordzee toe genieten van de slikken en schorren bij laag water. Eens weer op Nederlandse bodem konden we de vele kleurrijke zonnebaders op het strand, afstand respecterend zien genieten. Voor ons was het warm maar eens in Cadzand Bad aangekomen hadden we een koel drankje nodig, verdiend. Het weisbier (0.5l) ging er bij sommigen vlot in.

Kom op nog 4 km en we zijn terug aan de start; eerst een stuk de Kanaalweg volgend en aansluitend de oude stadswallen route van het Retrachement. 19.8km op de teller. Mooi,mooi! Tijd voor een verfrissing.

Het was te doen geweest en zonder afhakers! Zeker een tocht om eens opnieuw te doen bij koeler weer: herfstwandeling? Niet te ver van huis op zondag eens?

Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *