Gr129 etappe 1: Brugge – Wingene

Wandelkaart: https://afstandmeten.nl/index.php?id=2799341

Herfst… traditioneel de periode voor onze jaarlijkse novemberuitstap van enkele dagen wandelgenot net dat ietsje verder dan de kerktoren. Maar ook hier moest Madame Corona zo nodig weer eens roet in het eten strooien. We hebben het dit jaar moeten annuleren dus, een schril contrast met de topeditie van vorig jaar langs de prachtige Hunsrück Steig wandelroute, even over de grens in Duitsland. Aanvankelijk hadden enkelen nog een soort “plan B” uitgewerkt in de Oostkantons, maar door de keiharde coronacijfers werd wijselijk besloten ook hiervan af te zien en thuis te blijven.
Wat zeg ik thuisblijven? Als “Frank en Sabine” nog net niet het begin van de lente aankondigen in november dan nog wel! Wandelen dus, what else folks… Plan C:
Met een klein corona-proof groepje (Olivier-Gino-Dino) gingen we met het openbaar vervoer richting Ver Assebroek om er, Arnout Hauben achterna, een stukje GR129 (Brugge – Aarlen) af te wandelen. De Lijn had die dag helaas ook wat problemen. De geplande bus kwam gewoon niet af. Tijdens het wachten op de volgende bus volgen we op ons mobieltje de verkiezingscapriolen die zich in Amerika afspelen. Sjonge sjonge… wat een vertoning daar… Maar uiteindelijk konden we toch rond 10.30u onze tocht aanvatten onder een werkelijk stralende zon die de Assebroekse meersen feeëriek belichtten. We zien hier en daar een vogelspotter want er is hier wel wat fauna op de lens vast te leggen wordt me verteld. Bij een eerste rustpauze slaan we een babbel met een koppel uit Leuven die al een cava-tje aan het drinken waren. Het bleek de dame haar verjaardag te zijn. Solidair als we zijn toverden we ook een biertje uit onze knapzak en laten het ons smaken, samen met een boterhammeke. We passeren even verder het monument ter nagedachtenis van de Slag om het Beverhoutsveld in 1382. Daar hebben de Gentenaren en Bruggelingen toen een akkefietje tussen Jacob Van Artevelde en Lodewijk Van Male uitgevochten.  De Gentenaren hebben toen met de vinger in de neus gewonnen omdat de helft van Brugge nog met een kater lag van de Heilige Bloedprocessie daags ervoor. Het monumentje zelf kan ook wel wat onderhoud gebruiken. 
Langs een goed uitgestippeld GR129 pad kwamen we ook langs in het Bulskampveld, die prachtige oase van rust dichtbij. De thermometer klom ondertussen vlotjes naar de 15°C zodat we wat kledij konden afdoen en zelfs in T-shirt wandelen. “Elk nadeel hep se voordeel” zei een Nederlandse voetbalgrootheid ooit. Dat geldt dus ook voor klimaatverandering die nog moeilijk te ontkennen is. Ook bij ons.
Onderweg bereikten ons wat berichtjes van enkelen van de Hunsrückgroep die het ook wel misten en ook aan het wandelen waren. Of er op zijn minst toch aan het denken waren. Zelfs de vrienden van Dendermonde gaven teken van leven.
Dichter bij het hoofdgebouw van het Bulskampveld was er mondmaskerplicht, dat door de vele wandelaars wel gerespecteerd werd. Maar het blijft raar voelen hoor dat wandelen met mondmasker aan, in de bossen dan nog wel… Daar is ook het vogelasiel gevestigd waar vrijwilligers zich ontfermen over gewonde en zieke vogels. We volgen nog enkele kilometers GR129 die we moesten verlaten om onze bus te halen in Wingene. De zon, die de ganse dag onze compagnon was, ging al langzaam terug naar onder en dat voelden we aan de dalende temperatuur. De busaansluiting richting Maldegem verliep prima. Er stonden 28 km wandelen op de teller. Bij een Westvleteren in de hof van Dino werd deze prachtige wandeldag coronaveilig afgesloten.
Hopelijk kunnen we volgend jaar onze tocht langs de Hunsrück toch verderzetten. Ondertussen “Keep on walking” zou ik zeggen zoals een fervent Schotse wandelaar ook ooit zei.
😉Dino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *