Dilbeek – Halle. 26.9 km

Wandelkaart: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3067627

Deze wandeling werd uitgestippeld door wandelgroep Schampavie en is op hun website terug te vinden onder de rubriek “Langs trage wegen door België”.

Vanaf het station van Dilbeek stappen we binnen de kortste keren midden in de natuur.

Evenwijdig met de Steenvoortbeek wandelen we door de Wolfsputten, een mooi natuurgebied met vijvers, knuppelpaden, een stalen uitkijkplatform over de vallei en vooral een ongelooflijke variatie aan groen. Aan de omgevallen bomen te zien heeft het hier onlangs nog flink gestormd. Na ruim 3 km komen we uit op het pleintje naast het Cultureel Centrum de Westrand in Dilbeek, “waar Vlamingen thuis zijn!”

Het is marktdag. We vervolgen door het gemeentepark met grote tuin, een imposant gemeentehuis en een uitgestrekte vijver. We gaan voorbij de kerk en kruisen de N8, de beruchte Ninoofse Steenweg. Daarna verder door de velden. In een klein bosje komen we voor een wegversperring: een omgevallen boom dwars over het pad. Na wat zoekwerk door bramen en netels vinden we toch een doorgang. Maar even verderop is het pad verdwenen onder een ondoordringbaar web van onkruid en metershoge netels. Dan maar door de mais. Makkelijk stappen is dit toch niet.

We bereiken Vlezenbeek. Het café op Osmand blijkt een feestzaal. We eten onze boterhammen op aan de kerk maar een fietser wijst ons op het terras van de Merselborre, op de hoek van de Postweg en de Schaliestraat. Daarvoor keren we graag 100 m terug! We hebben 12.5 km afgestapt maar na deze deugddoende pauze kunnen we er weer tegen; al verlopen de eerste stappen toch wat stram. Langs landelijke wegen en achterafpaadjes komen we nabij Oudenaken. We kruisen de Zuunbeek en klimmen dan naar het hoogste punt in de regio, gemarkeerd door de torenhoge (300 m) zendmast van Sint Pietersleeuw.

Hij blijft zichtbaar gedurende de rest van onze wandeling.

Even voor Halle verlaten we de route. We snijden af, korten een viertal kilometer in en volgen de GR rechtstreeks naar het station. Als we neerploffen op het terras er rechtover staan er 25.4 km op de teller. Ruim genoeg na anderhalve maand niksen.

Als ik in Maldegem van de bus stap, in de Oude Gentweg want ik kom via Eeklo, giet het water. Ondanks regenvest en paraplu ben ik binnen de kortste keren doorweekt. Terwijl Hilda met de auto staat te wachten aan het station zwem ik naar huis!Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *