Tochtverslag: La Roche – Ligny

Wandelkaart: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3092677

La Roche – Ligny. 26.0 km

Bij het verlaten van het station van La Roche vinden we het paadje niet. We steken dan maar La Thyle over en volgen langs de weg tot voorbij de laatste huizen van Tanguissart.

Daarna gaan we onverhard, langs de Ry d’Hez, een onbetekenend stroompje, dat we stroomopwaarts volgen. Het onverharde wordt hoe langer hoe drassiger. We doen de gamashen om en ploeteren verder door een moerassig bos over omgevallen bomen, door struiken. Er is amper nog sprake van een pad, we stappen van stronk op graszode tussen het water door. Plots is er geen doorkomen meer aan. Gans de vallei staat onder, we staan in het water. We waden naar de zijkant, soms tot halfweg onze kuiten. De berm volgen is geen optie; bramen en struiken versperren de weg. Dan maar omhoog door metershoge netels. Daar vinden we een breed bospad. Volgens een houthakker is het een privéweg. Op het eind vinden we inderdaad een bordje “chemin privé”.

Langs de rand van het bos volgen we verschillende wegels en daarna gaat het kriskras door open veld en stukjes bos in een grote boog rond Villers-la-Ville. Langsheen de spoorweg stappen we door een verwilderde strook bos en gaan dan onder de spoorweg door in Strichon. Vlak voorbij de brug is er Café du Pont, niet voorzien maar welkom.

We stappen binnen. Er hangt één man aan een tafeltje, hij beweegt niet. De cafébazin staat met de armen gekruist achter de toog. Het enthousiasme stroomt eraf. We bestellen, drinken hem uit en vlug weer weg. We dienen een tijdje te stappen voor we de kilte uit ons lijf krijgen. Efkes gezellig een pintje drinken…hallo!

Daarna zijn het veldwegen, lange rechte graswegels of half verharde paden doorheen de velden met bieten, aardappelen, mais… We passeren doodse dorpjes Marbisoux, Wagnelée,.. Enkel de Chemin de l’Escaille, waar aan het hek een bordje “chemin privé” hangt, zorgt nog voor wat afwisseling. We lopen langs de muren van een enorme vierkantshoeve met daarbij een kasteeltje met vijvers. Als we het hek aan de andere zijde van het domein, na 1 km, doorgaan zijn we bijna in Ligny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *