Verstuiking

In onze rubriek “Veiligheid en EHBO” deze hebben we deze keer aandacht voor iets dat af en toe opduikt in onze sport: de verstuiking. Aangepast schoeisel kan zeker veel voorkomen maar helaas niet totaal uitsluiten.Hopelijk blijf je er van gespaard. Heb je toch iets voor let dan op volgende tips:

Verstuiking:

Wat is het?

Als je een gewricht (bijvoorbeeld de enkel) verstuikt, is de normale beweeglijkheid van het gewricht overschreden. Daardoor wordt het gewrichtskapsel soms beschadigd of kunnen de gewrichtsbanden uitrekken of scheuren. Ook omgevende weefsels lopen soms schade op, maar botdelen blijven onverplaatst

Wat zie je?

Wat doe je?

Zorg voor veiligheid! Zoek de oorzaak en probeer te vermijden dat er meer slachtoffers vallen. Laat het slachtoffer het gewricht zo weinig mogelijk bewegen en laat hem er niet op steunen. 

2.Beoordeel de toestand bij het slachtoffer: Wat is er mis? Wat voelt hij/zij? Wat is er precies gebeurd? Is er nog beweeglijkheid?… Hoe meer info, hoe beter men kan reageren of zelf info doorgeven naar bv gespecialiseerde diensten.

3. Zoek zeker gespecialiseerde hulp bij een uitgesproken zwelling, bij een abnormale stand van het gewricht, bij gevoelsstoornissen en bij abnormale beweeglijkheid.

4. Verleen verdere hulp

Bovenste ledematen : verwijder juwelen zoals ringen. Door zwelling zou dit bijkomende problemen kunnen geven.

Onderste ledematen : doe de schoenen uit (laat dit indien mogelijk zelf doen) Geef een comfortabele houding. Leg bv een voet in hoogstand op een stoel.

Koelen : max 20 min. Dit kan je doen met een zgn “coldpack”, maar kan evengoed met een zak met ijs in. Zorg er wel voor dat er een doek tussen het ijs en de huid is om bevriezing van de huid ter voorkomen.

Een ondersteunend elastisch verband kan voor eventueel comfort zorgen. Dit mag vrij strak aangebonden zijn, maar vermijdt dat er een kloppend gevoel ervaren wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *